Projekti: 2017-2018.

home_webdesign_slide2_bg
2016-2017.
28

2017-2018.


Projekat „Preduzetništvo jednakih šansi“ – finansiralo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije

Projekat „Realna ekonomija u cilju osnaživanja mladih za bavljenje preduzetništvom“ – finansirao Grad Niš

Ovim projektima usledio je nastavak realizacije aktivnosti od značaja za podsticanje preduzetništva mladih i proširivanje mogućnosti za dalje usavršavanje zainteresovanih mladih ljudi kroz niz teorijskih i praktičnih obuka i seminara, kojima su učenici mogli besplatno da prisustvuju. Kao jako bitan aspekt ovih projekata može se istaći uključivanje lica sa invaliditetom i lica iz ostalih marginalizovanih grupa u proces aktivnog preduzetničkog delovanja.

„Škola o pokretanju biznisa“ sprovodila se u okviru već formiranog „Regionalnog centra za omladinsko preduzetništvo“ jugoistočne Srbije. Ova škola koncipirana je tako da obuhvata sticanje teorijskih znanja i praktičnih veština iz oblasti najznačajnih pri pokretanju biznisa. Trajanje škole je bilo 3 meseca u jednom ciklusu i tom prilikom su učenici svake nedelje imali teorijsko predavanje ili praksu. Škola je u prvom mesecu obuhvatala oblast osnivanja kompanije, dizajn i proizvodnju, u drugom mesecu marketing i istraživanje tržišta i u trećem distribuciju i računovodstvo. U prvom mesecu su učenici pored mogućnosti sticanja teorijskih znanja iz pomenutih oblasti imati priliku da volontiraju u proizvodnom, uslužnom preduzeću i studiju za dizajn i tom prilikom steknu i praktične veštine. U drugom mesecu su se upoznali sa mogućnostima istraživanja tržišta i brendiranja. Treći mesec je obuhvatio aktivnosti učenika u oblasti distribucije u zemlji i inostranstvu i sticanje znanja o računovodstvenim osnovama neophodnim za vođenje biznisa. Školu je u jednom ciklusu pohađalo 25 učenika, zbog specifičnosti realizacije praktičnog dela. Po završetku škole, učenici su dobili bogato teorijsko znanje i praktične veštine, što će u velikoj meri doprineti tome da se oprobaju kao mladi preduzetnici i da teže samozapošljavanju i formiranju sopstvenog biznisa, nasuprot vrlo čestim željama mladih za zapošljenjem u državnom sektoru. Projekat je obuhvatio i nastavak podrške učeničkoj kompaniji „Organic“ koja uspešno funkcioniše od 2015. godine, a za koju je posebno karakteristično da je to jedina učenička kompanija među učeničkim i realnim kompanijama u Srbiji koja poseduje sertifikat o organskom poreklu sirovina za čajeve koji se odnosi na poslovanje u zemlji i inostranstvu. Veliki je značaj što su polaznici škole mogli iz prve ruke da vide postupak koji se tiče izvoza na realnom primeru kompanije koja je nastala kao učenička ideja koja se pretočila u uspešan biznis. Ova učenička kompanija je predstavljala još jedan vid prakse za koji su mogli da se opredele polaznici škole i steknu veštine i znanja o oblasti organske proizvodnje koja ne bi mogli ni na jednom drugom mestu u Srbiji.

U ŠOSO „14. oktobar“ koju pohađaju učenici sa invaliditetom, održane su radionice na kojima su učestvovali učenici ove i Ekonomske škole. Tom prilikom, predstavljen je sinergijski rad učenika ove dve škole. Učenici, članovi učeničke kompanije „Organic“ iz Ekonomske škole u Nišu su svoj dosadašnji rad predstavili učenicima ŠOSO „14. oktobar“ i radili na praktičnoj izradi pakovanja za čajeve. Mladi sa invaliditetom su imali priliku da se po prvi put upoznaju sa pojmom preduzetništva i načine prve praktične korake ka obavljanju preduzetničke delatnosti. U radionici su učestvovali učenici i njihovi profesori, predstavnici učeničke kompanije i projektnog tima OEC-a. Mladi sa invaiditetom su uz asistenciju svojih profesora i članova učeničke kompanije uspeli da nauče deo proizvodnog procesa izrade pakovanja za čajeve i usvoje osnovne postavke o značaju bavljenja preduzetništvom. Ovo je jako važno, pogotovo ako se uzme u obzir da se oni, kao osetljiva grupa, smatraju jednom od najteže zapošljivih kategorija.

 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
 • pic
11 22 55 66 11 22 33 44 55 66 11 22 33 44 55 66